Skip to main content

Stipendiaattina Los Angelesissa

Julkaistu
17 kesäkuuta 2020 13:06

Joka vuosi Securitas-konserni myöntää neljälle ansioituneelle työntekijälleen eri puolilta maailmaa Melker Schörling -säätiön stipendin. Stipendi antaa mahdollisuuden syventää turvallisuusosaamista 5 päivän ajan, opiskellen stipendiaatin valinnan mukaisessa maassa. Tänä vuonna stipendi myönnettiin Suomeen ja työntekijämme Kaleva Piha pääsi tutustumaan Yhdysvaltoihin Securitaksen Los Angelesin konttorin väkeen ja kaupungin turvallisuuden hoitamiseen "Amerikan serkkujen" opastuksella.

"Pääsin tutustumaan stipendin avulla Los Angelesissa kollegoiden toimintaan ja operaatioihin. Kävimme usean päivän ajan tutustumassa mahdollisimman erilaisiin kohteisiin ja minulle esiteltiin niiden toimintaa ja miten kussakin varauduttiin ennaltaehkäisevästi kriisitilanteisiin.

Universal City

Ensimmäinen asiakaskohde, johon pääsin vierailemaan oli Universal City. Universal Cityyn kuuluvat Universal Studio -teemapuisto, Universal Citywalk -kauppakeskus sekä aktiivisten studioiden järjestyksenvalvonta. Tämä oli melkoinen kokonaisuus, josta kertoo työntekijöiden suuri määrä, kohteissa työskenteli yhteensä 750 Securitaksen työntekijää.
Isona erona Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on turvallisuuteen laitettavien resurssien määrä. Henkilöstöä oli runsaasti, ja paikalla oli myös omat poliisivoimat. Myös yhteistyö eri turvallisuusorganisaatioiden välillä on tiivistä. Securitaksen valvomon vieressä olivat poliisin ja NBC:n turvallisuusorganisaation toimitilat. Universal Cityn sheriffin, asiakkaan ja Securitaksen turvallisuusjohdon toimistot olivat myöskin vierekkäin.
Ulkona sama yhteistyö jatkui, ja Securitaksen henkilökunta teki sujuvasti töitä samalla alueella partioivien poliisien kanssa. Työntekijöiden kanssa jutellessa tuli olo, että he olivat samaa organisaatiota poliisien kanssa, mutta vain eri yksiköistä, joilla oli omat tehtävänsä, vastuualueensa ja vahvuutensa. Alueelle oli hankittu myös toiselta turvallisuusalan palveluja tarjoavalta yritykseltä kaksi pommikoiraa. Kauppakeskuksessa pommikoirat kiersivät omistajansa kanssa ja poliisi partioi siellä 24/7.

Teknologian hyödyntäminen

Teknologiaa hyödynnetään missä vain voidaan. Kauppakeskuksen valvomossa oli todella paljon kameroita sekä useita työntekijöitä ja esimies oli koko ajan paikalla. Myös robottia käytettiin apuna. Se kulki varastoalueella edestakaisin ja hälytti, jos se havaitsi ihmisiä. Päivällä se saattoi seistä paikallaan ja yöllä kiertää ohjelmoitua reittiä. Robotin kautta pystyi myös olemaan puhelinyhteydessä kohteisiin.
Metallinpaljastimia hyödynnetään paljon, ja monessa kohteessa ne ovat ensimmäinen kosketus turvallisuushenkilöstöön. Esimerkiksi Los Angelesin oikeustalolla Securitas toimii yhdessä poliisin kanssa tehden turva- ja sisääntulotarkastuksia.
Mikään ei kokonaan korvaa paikallisvartijaa, mutta he kertoivat pyrkivänsä hoitamaan palvelut enemmän Mobile- ja CityPatrol -kierroksin sekä teknologian avulla. Paikallisvartijapalvelua tarjoavia pieniä ja edullisia toimijoita on niin paljon, ettei kilpailu heidän kanssaan ole järkevää ja taloudellista.

See something, say something

Turvallisuusalan toimijat yrittävät saada kaikki osallistumaan turvallisuuden parantamiseen sloganilla ”See something, say something”. Tällä sloganilla varustettuja kylttejä oli mm. metrossa, keskuksissa ja ylipäätään julkisilla alueilla. Toiminnalla kannustetaan kertomaan havaitsemistaan poikkeuksista ja epäilyttävistä asioista lähimmälle turvahenkilölle, jonka puhelinnumero löytyy kyltistä.
Vain havaittuihin uhkiin pystytään reagoimaan, ja tästä suomalaiset tuppisuut voisivatkin ottaa oppia. Toivoisin, että asiakkaat ja päivittäin työtehtävissä tavatut ihmiset kertoisivat havainnoistaan ajoissa, jotta me ehdimme reagoida niihin.

”Community Ambassador”

Mielenkiintoisena lisänä asuin- tai yritysalueen turvallisuuteen toi “Community Ambassador”; turvallisuusalalle koulutettu henkilö, jonka tehtävänä oli omalla alueellaan ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä reagoida alueelta tuleviin vartijakutsuihin. Toiminta rahoitettiin kiinteistöveroista ja kilpailutettiin säännöllisesti. Alueesta riippuen näillä järjestyksenvalvojilla oli erilainen varustus, ja myöskin erilaiset nimikkeet. “Safety Officer”, “Community Officer”, “Community Security”, kaikki viittasivat samantyyppiseen toimintaan, kun taas Suomessa turvallisuusalan henkilöstön nimikkeistä on määritelty laissa.
Nämä henkilöt olivat periaatteessa tietyllä alueella kiertäviä Securitaksen järjestyksenvalvojia, jotka liikkuvat esimerkiksi polkupyörillä. Mutta heillä on paljon laajemmat toimintaoikeudet kuin Suomessa järjestyksenvalvojalla.

Sitoutumisen eväät samat joka maassa

Jokaisessa kohteessa missä vierailimme, Securitaksen henkilöstö oli poikkeuksellisen motivoitunutta. Juttelimmekin pitkät pätkät millä reseptillä henkilöstö ollaan saatu sitoutumaan. Totesimme, että nämä eväät eivät muutu vaikka maa ja henkilöt vaihtuisivat, vaan yksilöiden onnistumisten huomioiminen, koulutuksen ja etenemisen tukeminen ja tiivis suhde esimiehiin ja työnjohtoon kannustavat jatkamaan yrityksen palveluksessa.

”Highway is my way”

Jatkoin opiskeluvierailuni jälkeen matkaa lomaillen ja vuokrasin moottoripyörän. Ajelin lähiympäristössä, mutta ehdottomasti huippukokemus oli, kun ajoin Angeles Forest Highwayn päästä päähän. Aivan upeat maisemat ja luonnonpuistot!

Kävin myös Malibussa ja ajoin legendaarisen Mulholland Driven. Liikenne oli hullua, sillä koko kaupunki on rakennettu autoilun varaan. Kaikki kulkevat autoilla eivätkä käytä julkisia. Moottoripyörällä pääsi hieman paremmin liikkumaan ja autot antoivatkin ystävällisesti tilaa. Tiet olivat leveitä ja monikaistaisia, joten tilaa oli! Ruuhka-aikoina liikenne oli kuitenkin täysin jumissa. Hieman sykettä nostattava hetki oli, kun ajoin ruuhkassa poliisin ohi, enkä ollut varma oliko se sallittua sillä tienpätkällä. Ilmeisesti oli :-)"

- Kaleva Piha