Skip to main content

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Julkaistu
09 helmikuuta 2016 23:00

Toimin Kuvapalvelut -yksikön työnjohtajana vastaten yksikkömme päivittäisestä toiminnasta. Suunnittelen myös henkilöstömme työvuorolistat ja katson, että palvelu pysyy vaaditulla tasolla.

Kuvapalvelut on etävalvonta -yksikkö, joka tekee tiivistä yhteistyötä sopimusasiakkaidemme ja poliisin kanssa. Muita keskeisiä yhteystyötahoja ovat syyttäjäviranomaiset, tulli- sekä rajavartiolaitos. Käytännössä kun asiakas ilmoittaa kohteessa tapahtuneesta rikoksesta, etsimme tapahtumaan liittyvän valvontakameroiden kuva-aineiston, laadimme katseluraportin ja rikosilmoituksen. Koko paketti toimitetaan lopuksi poliisille.

Normipäiväni alkaa aamukahvilla työpisteellä ja saapuneiden sähköpostien tarkastelulla. Priorisoin kriittisimmät tapaukset, kuten poliisien pyynnöt, käsittelyjonossa kärkeen. Viikonlopun jälkeen jonossa voi olla yli 70 tapausta, joista kaikista laaditaan rikosilmoitus sekä muu materiaali viranomaisille.

Suunnittelen itselleni parhaan lähestymistavan päivän tehtäviin: mistä aloitan ja mitä täytyy päivän aikana saada tehtyä. Tapahtumat kuitenkin elävät koko ajan ja viranomaisilta saattaa tulla paljonkin erittäin kiireellistä pyyntöä, jotka menevät sitten alkuperäisen suunnitelman ohi ja sekoittavat pakkaa. Tehtäväni on pitää huolta myös siitä, että koko Kuvapalvelu -tiimimme suoriutuu päivän tehtävistä määrätyllä tahdilla ja tarkkuudella, tähdäten aina yksikön omiin päivätavoitteisiin.

Työstä selviytyminen vaatii tarkkaavaisuutta ja hyvää keskittymistä. Käsittelemme paljon numeroita, tapahtumia sekä vuositasolla kirjaamme lähemmäs kymmeniä tuhansia rikosilmoituksia. Excel -taulukoiden ja kamerakuvien tuijottaminen on pidemmän päälle puuduttavaa, ja onkin tärkeää, että onnistuu pitämään hyvän vireen päällä - todellisuudessa tämä tarkoittaa toistuvia vierailua kahviautomaatin luona. Tärkeää on, että koko pieni joukkueemme sisäistää tehtävien tärkeyden ja suoran linkin asiakkaidemme asiakaskokemuksen laatuun. Kaikki tulee tehdä yhtä huolellisesti - yksinkertaisesta näpistyksestä vakaviin väkivaltatilanteisiin.

Minä aloitin vuonna 2011 Securitaksen piirivartijana 24 Patrollin päivävuorossa. Olin muutaman vuoden kerennyt armeijan jälkeen tehdä satunnaisia hanttihommia, mitkä eivät tuntuneet siltä omalta jutulta ollenkaan. Muistan, kuinka anoppi kahvipöydässä kerran sanoi, että tuolla fysiikalla ja olemuksella sopisin parhaiten vartijaksi.  Siitä se sitten lähti, seuraavana aamuna laitoin Securitakselle työhakemuksen.  Toimin aluksi autopiirissä Vantaan ja Helsingin alueella. Tein ohessa myös kauppakeskuksen ja myymäläetsivän vuoroja. Noin kolmen vuoden jälkeen siirryin kokonaan Espoon puolelle ajamaan hälytyspiiriä. Kävin piirihommien ohella tuuraamassa Kuvapalvelussa muutaman vuoron ja silloin tiesin, että tämä toimenkuva on kuin minulle luotu. Lopulta siirryin autopiiristä kokonaan toimistolle ja samalla tiellä ollaan edelleen, päivääkään en valintaa ole katunut.

Turvallisuusalan vahvuuksia ovat monipuoliset mahdollisuudet ja erilaiset tehtävät. Kuvapalvelu on erinomainen näköalapaikka turvallisuusalan teknologian kehityksen seuraamiseen. Kaikki kehittyy huimaa vauhtia - niin kamerat, tunnistimet kuin tallennuslaitteet. Tunnen myös itse pystyväni vaikuttamaan päivittäisessä työssäni eri asiakkuuksien turvallisuusvalintoihin kuten, miten kamerat kannattaa parhaiten sijoittaa, sekä mitä kiinteistön osia suojata. Myös silloin kun poliisilta tulee kiitosta hyvistä tunnistekuvista, joiden perusteella ovat pystyneet saamaan tekijät vastuuseen. Silloin voin tyytyväisenä myhäillä partaani, että ilman meidän kuvia ei tämäkään rikos olisi välttämättä koskaan selvinnyt.

 Herkko