Skip to main content

Etsivä löytää!

Julkaistu
12 tammikuuta 2016 23:00

Keväinen tiistai-iltapäivä ruokakaupan pihassa. Keski-iän ylittänyt herrasmies siemailee viimeiset hörpyt taskulämpimästä oluestaan. Mies laittaa tyhjän tölkin muovikassiin, jossa tällä on jo aiemmin päivällä kerätyt tyhjät pullot. Aurinkoinen sää kuivattaa miehen suuta. Jostain pitäisi keksiä lisää virvokkeita. Mies astelee kauppaan sisään ja suuntaa pullonpalautuksen luo. Hän laittaa pulloja hihnalle ja näytössä senttisumma kasvaa. Lopulta pullot on palautettu, ja loppusummaksi tulee hieman reilut kaksi euroa. Mies kaivelee taskun pohjalta kolikoita, laskien tarkasti varallisuutensa. Rahat riittävät tupakkaan, mutta virvokkeet eivät budjettiin sovi. Mies lähestyy oluthyllyä, ja vilkaisee kassalle. Kassa on kiireinen. Vartijoita ei näy. Vain muutama eläkeläinen ja yksi nuori katselemassa energiajuomia. Mies ottaa oluen hyllystä ja laittaa sen hihaansa. Kukaan ei huomannut. Mies ottaa vielä toisen oluen. Taskuun meni. Kolmas, taskuun. Kukaan ei huomannut mitään. Mies siirtyy kassan suuntaan, ja pyytää kassalta tupakanpuruja. Mies maksaa tupakat ja poistuu ulos. Mies on jännittynyt, energiajuomia katsellut nuori on jo pihalla. Nuori lähestyy miestä. Mies on jännittynyt, voisiko kyseessä olla siviilipoliisi… Nuori on miehen edessä ja pyytää tulta. Mies helpottuu, keikka onnistui. Mies kaivaa taskuistaan tulentekovälineitä, kun edessä ollut nuori kaivaakin taskusta tupakka-askin sijaan kortin jossa lukee isolla ”VARTIJA”. ”Myymäläetsivä, terve…”

Kyseinen tilanne voisi olla arkipäiväinen kiinniottotilanne myymäläetsivän työnkuvassa. Myymäläetsivällä tarkoitetaan vartijaa, joka suorittaa myymälässä vartioimistehtävää siviiliasussa.

 

Näkökulmia etsivän työhön on yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Tässä kahden etsivän lyhyet näkökulmat tehtävästään.

N: Olen työskennellyt Securitaksella monipuolisissa kaupan alan turvallisuustehtävissä yli 4 vuotta. Näistä mielenkiintoisin tehtävä on myymäläetsivän työtehtävät. Myymäläetsivänä et voi vartioida koko myymälää, vaan työssä joutuu itse valitsemaan henkilöt, joihin mielenkiinto kohdennetaan.  Työhön sisältyy haasteita, jotka pitää jo ennen työvuoron alkua suunnitella. Esimerkiksi vaatetus täytyy miettiä kohteen ja alueen mukaan.

Etsivänä kohteet vaihtelevat paljon, eikä yksikään työpäivä ole samanlainen. Lisäksi yksikään etsivä ei ole samanlainen - jokaisella meillä on omat tyylit ja tavat toteuttaa työtehtäviä. Työn yksi parhaita puolia onkin se, että työn voin tehdä parhaaksi kokemallaan tavalla.

Myymäläetsivän ja myymälävartijan ero on loppujen lopuksi iso. Myymäläetsivänä et voi puuttua kaikkeen, sillä haluat pysyä ”tutkan alla”. Poistamaan et yleensä lähde, elleivät henkilöt aiheuta akuuttia vaaraa ympäröiville ihmisille tai omaisuudelle. Mutta anastajat otat kiinni. Aina.

 

E: Olen työskennellyt Securitaksella puolentoista vuoden ajan. Kun ensimmäisen kerran kuulin myymäläetsivän työstä mielenkiintoni heräsi - en tiennytkään, että näin vaihtelevaa työnkuvaa löytyy. Olen lyhyen urani aikana kehittänyt omaa kykyäni tarkkailla ihmisiä huomaamatta. Kuten aikaisemmin mainittu tämä on tärkeää, sillä et halua paljastaa itseäsi. Yksikään etsivä ei voi sanoa olevansa ”valmis”, sillä työn ohella oppii aina uutta. Lisäksi työssä täytyy haastaa itseään päivästä toiseen ja kehittää itseään uusia tavoitteita kohden.