Skip to main content

Arjen sankaritekoja - Nopea toiminta esti palon leviämisen tavarataloon

Henkilöstömme ripeä ja ammattitaitoinen toiminta esti palon leviämisen tavarataloon.

Vartijoillemme Kaikkoselle, Karsikkaalle ja Nyyssöselle tuli ilmoitus keskiviikkona 3.8. iltapäivällä, että Stockmannin korttelin katolla Pekurinkulmassa on havaittu savua. Vartijat lähtivät heti katolle tarkastamaan tilannetta ja huomasivat paksun mustan savupilven nousevan hampurilaisravintolan kohdalta.

Karsikas ja Kaikkonen juoksivat palopesäkkeelle kattoa pitkin. Havaittuaan, ettei palo ole enää jauhesammuttimella sammutettavissa ja että peltihormikin oli sulanut, he ilmoittivat asiasta hätäkeskukseen. He huomasivat myös, että 15 nestekaasupulloa oli aivan palonlähteen vieressä ja ilmoittivat asiasta heti palomestarille. Päivystävä palomestari määräsi koko korttelin evakuoitavaksi välittömästi.

Kortteli evakuoitiin

Tavaratalon valvomossa Nyyssönen laittoi automaattikuulutuksen päälle, joka kertoi, että koko tavaratalo on evakuoitava. Automaattikuulutus kuului vain Stockmannin tavaratalossa, joten muihin korttelin liikkeisiin vartijamme välittivät evakuointiviestin suullisesti. Koko rakennus saatiin tyhjennettyä viidessä minuutissa, mikä on kiitettävä suoritus, kun kyseessä on kompleksinen rakennus, jossa toimii kymmeniä yrityksiä.

Palomiehet saivat rajattua ja sammutettua palon nopeasti. Tavaratalo oli noin tunnin suljettuna.

Koko tapahtuma oli huomiota herättävä. Stockmannin kortteli on aivan Oulun ydinkeskustassa. Pelastuslaitoksen yksiköitä, poliiseja ja ambulansseja oli yhteensä paikalla lähes 30, hälytysvalot vilkkuen ympäri korttelia. Poliisit eristivät rakennuksen ja katkaisivat liikenteen joka suunnasta, taatakseen pelastuslaitokselle työrauhan.

Palo alkoi tehdyistä tulitöistä katolla

Palo sai alkunsa kattoremontissa tehdyistä tulitöistä, joissa oli poltettu bitumia. Kipinä oli jäänyt kytemään kattorakenteiden puuosiin poistoilmahormin viereen ja siitä roihahtanut palamaan.

Stockmannin tavaratalonjohtaja Pentti Korhonen antoi tunnustusta vartijoille ammattitaitoisesta ja ripeästä toiminnasta ja nopeasti hoidetusta evakuoinnista.