Skip to main content

Arjen sankaritekoja - Järjestyksenvalvojamme nopea toiminta pelasti ihmishengen

Turussa järjestyksenvalvojamme Tiina Kytömaan nopea ja ammattitaitoinen toiminta pelasti ihmishengen.

Turussa järjestyksenvalvojamme Tiina Kytömaa sai puhelun Varissuon Liikekeskuksessa sijaitsevan baarin työntekijältä. Baarissa oli tajuton henkilö ja hätäkeskuksesta oli annettu käsky aloittaa paineluelvytys eikä henkilökunnasta ollut paikalla ketään, joka olisi sen osannut tehdä.

Kytömaa suuntasi ripeästi paikalle ja tarkisti vielä maassa makaavan miehen elintoimintoja: pulssia ei tuntunut ja kasvot olivat alkaneet sinertää.

- Aloitin paineluelvytyksen. Baarin työntekijä puhui samalla hätäkeskukseen ja minuutit tuntuivat pitkiltä. Jouduin elvyttämään yksin ensimmäiset 5 minuuttia, jonka jälkeen paikalle sattunut ohikulkija tuli auttamaan voimieni alkaessa loppua. Lopulta 10 minuuttia elvytyksen aloittamisesta paikalle saapui ensihoito. He ottivat ohjat käsiinsä ja jatkoivat miehen elvyttämistä.

Rauhallinen toimintaympäristö varmistettiin sulkemalla baarin ovet. Hoitohenkilökunta jatkoi vielä 10 minuutin ajan elvyttämistä, jonka jälkeen miehen elintoiminnot saatiin palautettua. Mies lähti hoitohenkilökunnan mukana sairaalaan ja tälle tilanteelle saatiin onnellinen loppu.