Skip to main content

Hengenpelastus Airport Glo -hotellissa

Tammikuisena iltapäivänä rauhallisen työpäivän päätteeksi Airport Security -yksikön ylivartijamme Jarkko Pöntisen päivänkulku muuttui hetkessä.

Julkaistu
08 joulukuuta 2019 09:57

 

- Sain turvavalvomostamme ilmoituksen kiireellisestä ensiaputehtävästä. Airport Glo -hotellista oli tehty ilmoitus hätäkeskukseen ja pyydetty apua hotellihuoneessa sattuneeseen sairauskohtaukseen.

Pöntinen saapui paikalle ja havaitsi heti, että tilanne ei vastannut hätäkeskuksen ilmoitustietoja. Henkilö makasi elottomana hotellihuoneen lattialla. Pöntinen tarkasti henkilön elintoiminnot. Väri oli jo paennut tämän kasvoilta.
- Pyysin hotellivirkailijaa soittamaan heti 112:seen ja ilmoittamaan, että tilanne on muuttunut alkutiedoista vakavampaan suuntaan. Aloitin välittömästi paineluelvytyksen. Linjaa pidettiin auki hälytyskeskukseen ja laskin painelurytmiä ääneen, jolla varmistin, että rytmi on oikea, hän kertaa tilannetta.

Tapahtumapaikalle saapuivat myös pelastus- ja lääkäriyksiköt

Pöntinen ehti tehdä paineluelvytystä noin kolme, neljä minuuttia yksin, kunnes paikalle saapui lentoaseman oma pelastusyksikkö. Lääkäriyksikkö FinnHEMS saatiin paikalle myös nopeasti. Hätäkeskus oli liittänyt lääkäriyksikön hälytystehtävään Pöntisen korjaaman tilannetiedon perusteella. Elvytys ja lääkitys jatkuivat lääkärin johtamana, kunnes henkilön sydän saatiin lyömään ja potilasta lähdettiin kuljettamaan sairaalaan.

Airport Security -yksikön vartijamme Aronen ja Nevala ohjasivat pelastusyksikköjä paikalle hotellihuoneeseen ja järjestivät potilaan sujuvan siirtämisen ambulanssiin.

Jarkko Pöntisen nopea toiminta ja harkintakyky alkutilanteessa pelastivat todennäköisesti potilaan hengen.
Myös toimeksiantajamme Finavian turvallisuuspäällikkö Ari Kumaran mukaan oli näin.
- Pelastusyksikön mukaan Securitaksen vartijan toiminnalla saatettiin pelastaa potilaan henki, hän toteaa.