Skip to main content

Voimankäyttökoulutukset

Vartijan voimankäyttökoulutus koostuu yleisestä osasta ja kaasusumutinta, teleskooppipatukkaa tai ampuma-asetta koskevasta erityisestä osasta. (SM:n asetus 6.9.2002/781)

Securitas päättää tehtäväkohtaisesti voimankäyttövälineiden kantamisesta ja kouluttaa voimankäyttövälineitä työtehtävissään kantavat vartijat. Securitas valitsee ja omistaa työtehtävissä käytettävät voimankäyttövälineet.

Kaasusumutin- ja teleskooppipatukkakurssit voidaan suorittaa Securitaksen sisäisenä koulutuksena. Kurssin täytyy olla hyväksytysti suoritettu ennen kuin on mahdollista hakea kyseisen välineen kantolupaa poliisilta.

Ampuma-aseita käytetään vain erittäin harvoissa tehtävissä. Ampuma-aseen kantoluvan anomiseksi työtehtäviin on suoritettava hyväksytysti lain (laki yksityisistä turvallisuuspalveluista) edellyttämä koulutus. Securitas järjestää ampuma-asekoulutuksia henkilöstölleen tehtäväkohtaisten tarpeiden mukaisesti.

Koulutusten tavoitteena on, että vartija osaa voimankäytön valtuuksia koskevat periaatteet sekä hallitsee kantamiensa voimankäyttövälineiden käytön. Koulutuksiin sisältyvät sekä teoria- että käytännön kokeet.

Lisäksi voimankäyttövälineitä kantaville vartijoille järjestetään vuosittain kertauskoulutusta, jossa käydään läpi voimakeinojen käyttöä koskevia säännöstöjä sekä harjoitellaan voimankäyttövälineiden käyttöä.

Voimankäytön välinekurssit ja kertauskoulutukset ovat avoimia vartijoille ja järjestyksenvalvojille. Myös yksityishenkilöt saavat osallistua kaasusumutinkoulutukseen perustellusta syystä. Perusteltu syy voi olla viranomaisen suositus tai työympäristö, johon kohdistuu jatkuvaa väkivallan uhkaa.

 

Voimankäytön yleinen osa (6h) edellyttää vartija- ja järjestyksenvalvojakorttia.

Kaasusumutinkoulutus (5h) Ei ennakkokoulutusvaatimuksia yksityishenkilöille. Vartijan ja järjestyksenvalvojien työlupien kohdalla edellytyksenä on voimankäytön yleisen osan suorittaminen ja voimassa oleva hyväksyntä vartijaksi ja / tai järjestyksenvalvojaksi.

Teleskooppipatukkakoulutus (5h) Osallistuminen teleskooppipatukkakoulutukseen edellyttää voimassaolevaa hyväksyntää vartijaksi ja hyväksytysti suoritettua voimankäytön yleisen osan koulutusta. 

Järjestyksenvalvojan voimankäytön lisäkoulutus (12h) edellyttää voimassaolevaa hyväksyntää järjestyksenvalvojaksi.

Vartijan voimankäytön kertauskurssi (8h) Edellyttää voimassaolevaa vartijakorttia. Koulutuksen hyväksyttävästi läpäissyt henkilö saa voimankäyttövälineiden kantamisoikeuden, joka on voimassa yhden vuoden koulutuspäivästä eteenpäin. 

Järjestämme avoimia voimankäyttökoulutuksia. Tutustu avoimiin kursseihimme koulutuskalenteristamme.

Koulutustarjonta

Tutustu avoimiin kursseihimme!

Lue lisää

Kysy lisää koulutuksistamme ja palaamme sinulle mahdollisimman pian!

Virhe noudettaessa captcha-kuvaa

Henkilötietojasi käsitellään tietosuojakäytäntömme mukaisesti. Lähettämällä täytetyn lomakkeen hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn Securitaksen toimesta