Skip to main content

24Koti-blogi

Oletko kuullut puhuttavan Z-Wavesta? Z-Wave on langatonta viestintää käyttävä protokolla, jota hyödynnetään ensisijaisesti kodin turvallisuutta ja viihtyisyyttä lisäävissä automaatioissa, kuten hälytysjärjestelmissä, valaistuksen ohjauksessa ja elektronisissa laitteissa. Z-Waven on alunperin kehittänyt tanskalainen Zensys vuonna 1999.

Z-Wave muistuttaa hyvin paljon ns. MESH-tekniikkaa, joka on suurempaankin kotiin nopean ja yhtenäisen Wi-Fi-verkon mahdollistava moderni langaton verkkojärjestelmä. Z-Wave-teknologian varma signaali ja laaja yhteensopivuus eri laitteiden kanssa synnyttää lähes rajattomat mahdollisuudet älykkään kodin rakentamisessa.

 

Z-Wave-teknologian ideana on tehdä monenlaisten laitteiden välisen kommunikoinnin mahdolliseksi, puhuttiinpa sitten kiinteistön turvavalvonnasta, älylukoista, LVI-laitteista, valaistuksesta tai viihdelaitteista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki samaan Z-Wave-verkkoon kytketyt laitteet ovat yhteydessä toisiinsa muodostaen ns. solmuverkon.

 

Z-Wave-laitteiden ehdoton vahvuus on niiden yhteensopivuus toistensa kanssa, riippumatta laitteen merkistä, valmistajasta tai versiosta. Tuotevalmistajien, jotka haluavat luoda tuotteistaan yhteensopivia Z-Waven kanssa, tulee asentaa tuotteisiinsa Z-Wave-siru. Vain tällä tavoin voidaan laite liittää Z-Wave-verkkoon sekä mahdollistaa sen kommunikointi toisten yhteensopivien laitteiden kanssa. Vuonna 2019 on Z-Wave-laitteita ollut tarjolla yli 2600 erilaista määrän kasvaessa edelleen.

 

Z-Wave teknologialla ja -laitteilla on tärkeä rooli myös Securitaksen tarjoamissa älykkäissä kodin automaatiojärjestelmissä. Esimerkiksi 24Koti-hälytysjärjestelmää on mahdollista laajentaa hyvinkin kekseliäästi erilaisilla automaatioilla ja laitteiden välisillä Z-Wave-käskyillä, kuten vaikkapa älykukkojen tai vedentulon automatisoinnilla. Esimerkiksi hälytysjärjestelmän poiskytkeytymisen automaattiseksi seuraukseksi voidaan määrittää esimerkiksi älylukon automaattinen avautuminen ja valaistuksen päälle kytkeytyminen. Vain mielikuvitus on rajana!