Skip to main content

Paloturvallisuutta veneeseen

Vesillä tapahtuva venepalo on erityisen vaarallinen siksi, että pakoon pääsee vain veteen menemällä.

Pelastautumisen lisäksi on vesillä omat haasteensa avun hälyttämisessä ja saamisessa perille. Kyvyllä tunnistaa tulipaloriskitilanteet on näin ollen suuri merkitys. Veneen paloturvallisuutta voi edistää omalla huolellisuudella, kuten esimerkiksi huolehtimalla veneessä sijaitsevien sähkölaitteiden kunnosta, sammuttamalla moottori aina tankkauksen ajaksi, välttää tulentekoa veneessä ja pitämällä asianmukaiset sammutusvälineet käden ulottuvilla. Tärkeää on myös huolehtia veneen palovaroitinlaitteistosta. Katsastusmääräysten mukaan palovaroitin on pakollinen varuste veneessä.

 

24Savuapu valvoo veneesi paloturvallisuutta

Securitaksen 24Savuapu on älykäs savu- ja häkäilmaisin, joka on suunniteltu asennettavaksi liikkuviin kohteisiin, kuten veneisiin ja matkailuautoihin. Sen lisäksi, että 24Savuapu ilmoittaa palon syttymisestä hälytysäänin, välittää se tiedon havaitsemastaan Securitaksen hälytyskeskukseen.

 

Mikäli 24Savuapu havaitsisi veneessäsi savua tai häkää, saisi Securitas tästä välittömästi tiedon. Hälytystilanteessa soitamme asiakkaan meille ilmoittamille yhteyshenkilöille selvittääksemme tilannetta. Juuri tämä 24Savuavun tiedonsiirto-ominaisuus mahdollistaa nopean reagoinnin tulipalotilanteessa – silloinkin, kun veneellä ei satu olemaan ketään kuulemassa palovaroittimen hälytysääntä.

 

Veneen paloturvallisuuteen voit vaikuttaa huomioimalla mm. seuraavat asiat:

- Tulenteko, ruoanlaitto ja tupakoiminen vaativat erityistä huolellisuutta.

- Veneen moottoritila tulee tuulettaa polttoainesäiliön täytön jälkeen ennen  moottorin käynnistämistä. Polttoaineen haju kertoo vaarasta: polttoaine on höyrystynyt, jolloin se voi syttyä kipinästä.

- Polttoainejärjestelmä tulee tarkastaa säännöllisesti. Polttoaineletkujen ja tiivisteiden tulee olla hyvässä kunnossa ja liitäntöjen kiristettynä.

- Jotta veneen moottori olisi paloturvallinen, tulee se pitää puhtaana ja huollettuna.

- Kipinöiden syntymistä voidaan ehkäistä huolehtimalla sähkölaitteiden kunnosta ja puhtaudesta. Käytäthän vain veneeseen tarkoitettuja varaosia. Asennukset kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

- Veneessä tulee käyttää ainoastaan sinne tarkoitettuja nestekaasulaitteita.

- Veneen pohjalle painuva nestekaasu syttyy helposti. Veneen ilmanvaihdon on toimittava tehokkaasti myös ikkunoiden ja ovien ollessa kiinni. Hyvin toimivan ilmanvaihtojärjestelmän avulla veneestä saadaan tarvittaessa vaaralliset kaasuseokset pois.

- Pidä käsisammutin ja suojapeite käden ulottuvilla. Käsisammutin toimii hyvin erityisesti polttoainepaloissa. Vesiliikenneasetus määrää, että yli viiden metrin pituisissa purjeella varustetuissa tai liikkeellä olevissa moottorilla varustetuissa vesikulkuneuvoissa tulee olla käyttökuntoinen ja asianmukaisesti tarkastettu käsisammutin, jos vesikulkuneuvossa on sisäkone, liekillä toimiva polttoaine tai yli 25 kilowatin perämoottori. Sammutuspeitteellä voidaan tukahduttaa esimerkiksi liedellä syttynyt ruoka. Lue Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Sammuta oikein -ohjeistus täällä.

- Savu nousee aina ylöspäin, joten palovaroitin tulee asentaa mahdollisimman korkeaan kohtaan veneen tiloissa.

- Veneen poistumistiet tulee pitää esteettöminä.

 

24Savuapu tuo veneilijälle mielenrauhaa

Sen lisäksi, että veneessä on osattava ennakoida palovaaratilanteita ja toimittava kaikin tavoin huolellisesti, on veneestä löydyttävä asianmukainen palovaroitinlaitteisto. Securitaksen 24Savuapu on tiedonsiirrolla varustettu savu- ja häkäilmaisin, joka mahdollistaa nopean reagoinnin tulipalotilanteessa – silloinkin, kun veneessä ei ole ketään kuulemassa palovaroittimen hälytysääntä.

 

Kiinnostuitko 24Savuavusta? Lue lisää alta ja tilaa!

 

Lue lisää 24Savuavusta

TILAA SAVUAPU