Securitas lahjoitti heijastinliivit päiväkodille

1. joulukuuta 2014

Securitas lahjoitti turvaliivit Trollebon päiväkodin lapsille Vantaalla. Liivit luovutti päiväkodin johtaja Sabina Hildénille Securitaksen työturvallisuuspäällikkö Jukka Rämä.

- Liivit tulevat todella tarpeeseen. Vuoden pimein aika on juuri nyt. Vanhat liivit ovatkin jo tulleet elinikänsä päähän, suurin osa on rikkinäisiä ja heijastava pinta on kulunut melkein kokonaan pois. Liivejä käytetään päivittäin ja ne puetaan päälle heti hämärän tultua, päiväkodin johtaja Sabina Hildén kertoo.

Securitaksen lahjoittamat liivit ovat kahta eri kokoa, pienimmille ja vähän isommille leikki-ikäisille lapsille omansa.
- Liivit ovat nyt oikean kokoiset kantajalleen ja turvalliset. Liian suuri liivi on turvallisuusriski, lapsi saattaa kompastua liivin helmoihin tai liivi voi tarttua kiinni pihan leikkivälineisiin, työturvallisuuspäällikkö Jukka Rämä selittää.
- Ja halusimme olla mukana tukemassa pienten ihmisten turvallisuuskasvatusta; heijastimen tärkeyttä tänä pimeänä vuodenaikana ei voi liikaa korostaa, hän jatkaa.

Kaikkiin liiveihin kirjoitetaan päiväkodin nimi ja puhelinnumero, siltä varalta, että lapsi sattuisi katoamaan päiväkodin ulkopuolelle.

Päiväkodin turvallisuus

Päiväkoti huolehtii myös yleisestä turvallisuudestaan. Päiväkodissa on nimetty turvallisuusvastaava, joka osallistuu Vantaan kaupungin järjestämiin turvallisuuskoulutuksiin. Yhdessä päiväkodin johtajan kanssa hän vastaa siitä, että päiväkodin turvallisuutta ylläpidetään ja kehitetään. Päiväkodin johtajan vastuulla on varmistaa, että henkilökunnan turvallisuustietämys on riittävä ja hän käy tasaisin välein läpi päiväkodin pelastussuunnitelman henkilökunnan kanssa.

- Palovaroittimet tarkastetaan joka kuukausi ja jokaisella aikuisella on velvollisuus ilmoittaa havaitsemastaan turvallisuusriskistä turvallisuusvastaavalle, joka vie asian eteenpäin Vantaan kaupungille toimenpiteitä varten. Esimerkiksi jos aita on rikki, on se luonnollisesti asia, joka on nopeasti hoidettava kuntoon, etteivät lapset satuta itseään siihen tai pääse karkaamaan, Hildèn kertoo. Myös vanhemmat ovat Hildénin mukaan olleet aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että epäkunnossa olevia pihan leikkivälineitä on saatu nopeasti vaihtoon tai korjattaviksi.

Päiväkodin henkilökunta tekee yhdessä päiväkodin tiloista ja sen lähiympäristöstä riskikartoituksen, jonka pohjalta laaditaan pelastussuunnitelma. Paloharjoitus vedetään kerran vuodessa läpi ja sammutuskaluston toimivuus testataan. Uhkaavia tilanteita varten Vantaan kaupunki järjestää myös tarvittaessa vartijapalveluita. Uhkaava tilanne voi olla esimerkiksi lasten huoltajan uhkaileva puhe tai epäily uhkaavasta käytöksestä.

Trollebon päiväkoti Vantaan Koivukylässä hoitaa keskimäärin 64 lasta. Päiväkodissa toimii neljä iän perusteella jaettua lapsiryhmää ja vakituista hoitohenkilökuntaa on 12. Päiväkoti noudattaa Vantaan kaupungin varhaiskasvatusuunnitelmaa, jonka mukaan vuosi teemoitetaan. Päiväkoti on ruotsinkielinen.